Börja träna karate

Om du vill börja träna karate i Stockholm så kan Östberga karateklubb vara ett bra alternativ för dig som vill träna lite söder om innerstaden.

Vi tar normalt in nybörjare under de första två veckorna av varje termin, därefter stänger vi intaget. Blir gruppen full stänger intaget tidigare. Vi brukar försöka lägga upp detaljerad information inför varje terminsstart om vilka datum som gäller. Så ta en titt under vårt kalendarium och bloggflödet för att se vad det finns för information inför närmaste terminsstart. Om det saknas information om detta på webbplatsen så maila och påminn webmaster enligt info på kontaktsidan.

För att börja träna karate i Östberga karateklubb vill vi att du ska vara minst sex år gammal. Någon övre åldersgräns för att träna karate finns inte. Alla kan vara med på sina egna villkor. Har du tränat karate tidigare så kan det finnas en möjlighet att hoppa in under terminen, men detta måste stämmas av med vår huvudinstruktör först.

Du behöver inte ha några särskilda kläder i början, ett par mjuka byxor utan dragkedjor eller vassa detaljer och en t-shirt fungerar utmärkt. Väljer du att fortsätta bör du köpa en traditionell karatedräkt, en karate-gi. De första gångerna tränar du gratis men sedan behöver du betala terminsavgiften. Information om hur man betalar den finns på sidan om träningsavgifter.

Under träningen är det viktigt att alla tränande respekterar ordningsreglerna och de andra tränande. Det är till exempel inte tillåtet att gå omkring i salen där vi tränar, vår dojo, att gå och dricka vatten eller att gå på toaletten utan att fråga en instruktör först. Detta för att undvika att störa samt för att undvika att träffas av tekniker som utförs av andra tränande. 

Ringar och smycken får inte bäras och om örhängen inte kan tas ut måste de tejpas för att förhindra skador på dig själv eller på andra.

I slutet av varje termin hålls en gradering. Du får då möjlighet att visa upp dina kunskaper och om du blir godkänd tilldelas du en ny grad och därmed en ny färg eller markering på ditt bälte (obi). Det är din sensei som meddelar om du skall gradera. För att gradera betalar du även en graderingsavgift.

När du har bestämt dig för att du vill fortsätta träna med oss så behöver du fylla i ett registerkort med dina uppgifter. Det används av sensei för att bland annat hålla ordning på dina graderingar. Det finns en version här som kan fyllas i online. Sedan behöver det skrivas ut, kompletteras med bild på tränande, skrivas under och lämnas in på en träning.